Новости и события

14.04.2024
Источник: Мілітарний

Дрони, міномети та боєприпаси: у Києві відкрилася виставка «Нація зброярів»

Дрони, міномети та боєприпаси: у Києві відкрилася виставка «Нація зброярів»
В День зброяра, 13 квітня, у Національному військово-історичному музеї України відкрилась виставка «Нація зброярів».

Виставку відвідали й представники «Мілітарного».

На відкриття виставки завітали міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

«Українська оборонка розвивається. Ви бачите це на прикладі цієї експозиції: з давніх часів й до сьогодні. Зараз наш ОПК росте стрімкими темпами, насправді – тільки набирає обертів, але ми вже бачимо результати. Приклади сучасного озброєння – це дійсно те, що працює зараз на фронті, що береже життя наших військових, такого озброєння ставатиме все більше», – сказав Олександр Камишін.

Окрім нього на виставку прийшли представник стратегічних комунікацій ЗСУ Вахтанг Кіпіані й т.в.о. директора Департаменту політики закупівель Міністерства оборони України Гліб Канєвський.

«Нашою задачею було показати, що українці завжди вміли виготовляти озброєння. Тому що нам завжди доводилось боронити свою країну зі зброєю в руках, наші воїни продовжують робити це й сьогодні. Відвідувачі можуть буквально торкнутися тієї зброї й техніки, яка береже їх життя прямо зараз, а також спробувати себе в ролі військового – спробувати збити ворожий “шахед”, побути оператором fpv-дрону чи “постріляти” за допомогою симуляторів. Це програмне забезпечення також розробили українські команди», – сказав т.в.о. директора музею Юрій Кошель.

Виставка триватиме до 13 травня, симулятори будуть доступні для відвідувачів вихідними, а симулятор дрона – суботами.

Турель «Шабля»

На виставці були продемонстровані досягнення українського оборонно-промислового комплексу, зокрема дистанційно керована турель «Шабля».

Її можна застосовувати для ведення розвідки з метою виявлення цілей, ураження живої сили противника, боротьби з легкоброньованою технікою та вогневими позиціями ворога.

Турель оснащена відеокамерою та тепловізором. Завдяки засобам виявлення і спостереження та дистанційному керуванню оператори можуть вести вогонь з модуля, перебуваючи в безпечному місці.

Модуль може бути оснащеним 7,62-мм кулеметом або автоматичним гранатометом, «Шабля» забезпечує дистанційне ураження ворога на відстані до 2 кілометрів.

Міномети

Також на виставці показали вітчизняні 60-мм, 82-мм та 120-мм міномети, а саме КБА-118, УПІК 82, МП-120 й міни до них.

Вперше КБА-118 показали на виставці «Зброя та безпека 2013».

Міномет призначений для знищення живої сили супротивника і техніки, розташованої в укриттях або окопах. Його основними операторами є спецпідрозділи.

УПІК 82 призначений для виконання вогневих завдань з безпосереднього вогневого ураження живої сили та об’єктів противника на дальності до 4,1 кілометра.

Виробник УПІК 82 заявляє про такі переваги цього озброєння над аналогічними зразками:

  • використання високоміцного алюмінієвого сплаву для опорної плити, що зменшило її вагу та покращило експлуатаційні властивості;
  • можливість кругового наведення без пересування плити;
  • можливість пересування бойка в безпечне положення (при розряджанні);
  • наявність ребер охолодження та підвищення міцності ствола для можливості застосування перспективних 82-мм мін підвищеної дальності стрільби (до 6 км) та підвищеного вмісту вибухової речовини;
  • удвічі менше бічне розсіювання мін під час стрільби коштом конструкції поворотного механізму.

Міномет розбирається та переноситься обслугою з чотирьох осіб у спеціальних в’юках.

Балістичні характеристики ствола міномета МП-120 залишилися ті самі, що і у радянського аналога — максимальна дальність стрільби становить 7100 метрів.

Ствол має подвійний запас міцності за максимальним тиском порохових газів, що дозволяє використання перспективних мінометних пострілів підвищеної потужності та дальності стрільби.

Дрони

На вході відвідувачів зустрічає український надводний дрон-камікадзе MAGURA V5.

Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus (MAGURA) – це розроблений в Україні багатоцільовий безпілотний надводний корабель нового покоління.

Він може виконувати різноманітні операції, такі як спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту та бойові місії.

Гідродинамічний корпус і витончений профіль V5 дозволяють йому пересуватися приховано з чудовою маневровністю.

На другому поверсі музею розміщені мультикоптери «Кажан-1» й R-18.

«Кажан-1» – це ударний дрон для ураження живої сили та техніки противника.

Максимальна тривалість польоту безпілотника «Кажан-1» становить чотири години, що дозволяє діяти на відстані до 12 кілометрів від точки старту (за умови повернення в цю точку), висота польоту – від 50 до 1000 метрів. Управління безпілотника «Кажан-1» повністю автоматизоване.

Оператор комплексу задає тільки координати поворотних пунктів маршруту і висоти польоту. Комплекс «Кажан-1» обладнаний трьома телевізійними камерами, встановленими на гіростабілізованій платформі, системою захисту відеоблока від пошкоджень при посадці.

«Кажан-1» здатний працювати (злітати та сідати) з будь-якої, навіть не обладнаної позиції – в полі, з маршу на ґрунтовій дорозі та в будь-який сезон.

R-18 призначений для ураження техніки та особового складу противника за допомогою боєприпасів. Дрон може долати відстані до 10 кілометрів й нести на собі 4,5 кілограма боєприпасів, тобто 3 РКГ-3/РКГ-1600.

Крім того, на виставці показали зразки вітчизняних FPV-дронів з рамами різних дюймів й розвідувальні дрони SHARK та «Лелека».

Читайте также

Отправить запрос
Все поля - обязательные