Новости и события

11.05.2018
Источник: Народна армія

Новинка від вітчизняних зброярів — гранатомет УАГ-40

Новинка  від вітчизняних зброярів — гранатомет УАГ-40

Вітчизняний автоматичний гранатомет УАГ-40 (пройшов державнівипробування), по суті, є однією з перших українських розробок засобівближнього бою, яку виготовлено за стандартами НАТО. Гранатомет призначено дляураження легкоброньованої техніки, живої сили та вогневих засобів противника,що перебувають в укриттях і за природними складками місцевості (яр, лощина,схили гір)

З УАГ-40 можна вести вогонь на дистанцію понад 2000 м, йогомаса разом із триногою становить 41 кг (без триноги — 21 кг), початковашвидкість гранати — 242 м/с. Високий рівень мобільності, відсутність потреби впідготовці майданчика для стрільби дають змогу в умовах бою швидко змінювативогневі позиції, що підвищує вогневу ефективність сухопутних підрозділів.Замкнений цикл виробництва цих гранатометів, а також боєприпасів до нихопанували на столичному ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Питання забезпечення Збройних Сил України гранатометамивітчизняного виробництва вже назріло давно. Адже нині на озброєнні сухопутнихпідрозділів українського війська перебуває станковий гранатомет АГС-17. Цей видзброї було розроблено ще за часів СРСР і прийнято на озброєння на початку 70-хроків минулого сторіччя. Він має калібр 30 мм і здатний стріляти гранатаминастільними або навісними траєкторіями, короткими (до п’яти пострілів) ідовгими (до 10 пострілів) чергами або безперервним вогнем. Щоправда, наприкінці1990-х у Російській Федерації цей гранатомет модернізували, унаслідок чогоз’явилась нова розробка — АГС-30. Від попередника цей гранатомет відрізняється,зокрема, меншими габаритами й вагою. Його також оснащено механізмамиавтоматичного перезарядження, які діють за рахунок використання енергії віддачімасивного затвора.

До речі, саме високий імпульс віддачі вважають основнимнедоліком усіх автоматичних гранатометів. Адже під час пострілу порохові газирухають гранату вперед уздовж ствола, а затвор — назад у корпус гранатомета.Імпульс віддачі утворюється в момент удару затвора по торцю корпуса. Усередньому він становить близько 60 кг·м/с (для порівняння: імпульс віддачіавтомата Калашникова — 4 кг·м/с). Своєю чергою цей показник, у поєднанні зконструкцією ствола, позначається на розсіюванні гранат під час стрільбичергами. Наприклад, на дальності стрільби до 1000 м гранати розсіюються врадіусі діаметром до 12 м.

Тому в сучасних гранатометах для зменшення імпульсу віддачізастосовують різноманітні пристосування: пневматичні, гідравлічні абокомбіновані демпфери. Проте їхнім суттєвим недоліком залишається складністьконструкції й трудомісткість технічного обслуговування. А в нашому гранатометідульне гальмо спроектовано таким чином, що завдяки використанню газу відпродуктів згоряння пороху зменшуються імпульси як віддачі, так і підкиданняствола вгору.

— Нашим основним завданням було зробити гранатомет легким,аби боєць міг нести його за наявного боєкомплекту, — розповів мені керівникпроекту Олег Слинко. — І ми вирішили це завдання: загальна маса гранатометастановить 41 кг. Тобто його можуть транспортувати лише два військовослужбовці:один — безпосередньо гранатомет, другий — боєкомплект. До речі, американськийаналог (МК-19) важить 65 кг. У вітчизняному зразку гранатомета розробникам удалосявтілити принципово нові як технологічні, так і технічні рішення. Зокрема підчас покриття каналу ствола застосували сучасну технологію, яка захищає стволвід перегрівання, коли відбувається стрільба довгими чергами.

Під час роботи над створенням гранатомета також неодноразоводоопрацьовували ствол, а точніше — кількість нарізів у ньому, яку довелосязмінювати з конфігурації 8–16–24 на 12–16–24. Адже саме це забезпечує гранатіпісля вильоту зі ствола максимально прямий політ. Так вирішили після того, як варміях країн — членів НАТО почали застосовувати в боєприпасах не мідне кільце,а спеціальний сплав пластмаси, яку в нашому гранатометі за восьми нарізів, такби мовити, хитає по каналу ствола. Тому, щоб адаптувати його й під такібоєприпаси, кількість нарізів вирішили збільшити до 12.

До речі, нині в Україні опанували й випуск боєприпасів підцей гранатомет. Адже мати власне виробництво завжди вигідніше, щоб не залежативід забаганок країни-експортера цих боєприпасів та кон’юнктури ринку. ГранатиПГОФ-40 (40х53 мм) високошвидкісні, за стандартами НАТО, споряджені в стрічку йупаковані в цинк, що дає змогу застосовувати їх одразу після відкривання. Дотого ж за уразливими властивостями наш боєприпас перевищує показники гранатиВОГ-17, яку застосовують в АГС-17.

Сергій ВОРОНКОВ

Читайте также

Отправить запрос
Все поля - обязательные