Новости и события

16.09.2019
Источник: УкрОборонПром

Айварас Абромавичус: "За найближчі роки "Укроборонпром" збільшить експорт вп’ятеро"

Айварас Абромавичус: "За найближчі роки "Укроборонпром" збільшить експорт вп’ятеро"
Цього тижня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк заявив, що найбільший виробник зброї в країні "Укроборонпром" буде підпорядковуватися Міністерству оборони. А на сам концерн, за його словами, чекає оптимізація. Підприємства, які не працюють і не приносять дохід і прибуток, закриють. До чого призведуть всі ці зміни, в ексклюзивному інтерв’ю The Page розповів Айварас Абромавичус, генеральний директор "Укроборонпрому".

— Ви нещодавно прийшли в "Укроборонпром". Які ваші перші враження від компанії?

— "Укроборонпром" перебуває у важкому стані. У нас на 41 підприємстві 434 млн грн заборгованості лише заробітної плати. З податками це — 1,1 млрд грн боргів. Величезна кредиторська заборгованість перед банками. 3,7 млрд грн ми, наприклад, винні державному "Укрексімбанку". Підприємство не можна назвати сучасним щодо кадрової політики, корпоративної культури, фінансового стану і виробничих потужностей. Змінити це і є моє основне завдання.

— Що ви будете робити в першу чергу?

— Три наші першочергові завдання – це централізація, інвентаризація, корпоратизація. У підсумку "Укроборонпром" має стати не концерном, а холдинговою компанією, куди мають бути передані акції підприємств. Холдинг стане сильним корпоративним центром з якісним персоналом у фінансах, закупівлі, юридичному обслуговуванні. Ми маємо намір стати активним суб’єктом у переговорах з Міноборони за державним оборонним замовленням. Маємо стати двигуном реструктуризації і модернізації окремо взятих підприємств, почати залучати іноземних і місцевих інвесторів у спільні підприємства.

Непрофільні активи ми маємо намір передати на баланс окремих міст. Ми не маємо керувати дитячими садками, школами, басейнами та іншими об’єктами. Зараз на балансі компанії "Укроборонпром" знаходиться 20 тисяч будівель і споруд! Це величезна кількість. У нас є тисячі бойових одиниць техніки від Міноборони ще з часів Радянського Союзу, за зберігання яких ми не отримуємо гроші. Всі ці майнові питання ми маємо вирішити у найкоротші терміни.

Корпоратизація усіх підприємств "Укроборонпрому" дозволить залучати для їх розвитку фінансові ресурси, а міжнародних партнерів — у спільні підприємства. Вважаю, що у нас є ряд дуже перспективних напрямів для цього.

— А ви порівнювали роботу "Укроборонпрому" з міжнародними гігантами? На якому ви рівні?

— Загалом у нас є дуже гідна продукція. Але наш експорт озброєнь все ж знаходиться на досить низькому рівні – це приблизно $400 млн на рік. Наша мета до 2025 року збільшити український експорт озброєнь до $2 млрд. Тут важливо розуміти, що загальний обсяг оборонних бюджетів у світі оцінюється в $2 трлн. Зараз підприємство вкрай неефективне – низький рівень продуктивності.

Виручка з розрахунку на одного працівника складає всього лише $16 тисяч на рік. Коли середній показник в індустрії в світі – це $365 тисяч на рік, тобто більше, ніж у 20 разів! Тому потрібно нарощувати виробництво продукції цивільного призначення, зокрема на наших підприємствах. Тільки таким чином ми зможемо утримати таку кількість робочих місць, розвивати підприємство, залучати молодь.

— Що саме ви плануєте робити для того, щоб наростити експорт до двох мільярдів?

— Потрібна більш чітка координація спецекспортерів і окремих підприємств. Потрібно відновлювати втрачений імідж добропорядного партнера на деяких ринках. Були ситуації, коли ми постачали неякісний товар, десь пропускали терміни поставки. І над цим потрібно працювати. Потрібні інвестиції, щоб за деякими напрямками ми виробляли більш якісний товар. Ми будемо працювати над цим.

— У якій сфері ми принципово виробляємо найкращу військову продукцію?

— Не хотілося б образити нікого з існуючих керівників підприємств, але вочевидь зараз найбільш просунутим є ракетобудування. У нас є хороші напрацювання, у нас досить серйозні поставки від окремих підприємств цього напрямку – і в держоборонзамовлення, і в експортному напрямку. Це такі компанії, як "Промінь" та "Артем". Звичайно, коли мова йде про нові проєкти та про відродження якихось гігантів, то в першу чергу мова йде про "Антонов", який, на жаль, кілька років вже не виробляє нової продукції. Але потенціал залишається величезним, і його треба використовувати в найкоротші терміни. І ще відразу ж пригадується "Зоря Машпроект".

— Що ви плануєте зробити для того, щоб наростити ці поставки?

— Всі зміни в компанії починаються з кадрової політики. Тому будуть замінені люди на ряді ключових позицій, що буде сприяти й нарощуванню експортного потенціалу. Наприклад, "Антонов" не здатний наростити експорт, якщо не зробити спільне підприємство з одним зі світових гігантів. І цю проблему потрібно вирішувати.

"Антонову" також потрібна доробка, сертифікація та розвиток окремо взятих модифікацій літаків, що вимагає сотні мільйонів доларів, а в деяких випадках – мільярдів. Це фінансовий ресурс, який зможе забезпечити стратегічний партнер.

Для залучення партнерів нам треба відновити імідж "Укроборонпрому" як надійної компанії. Для цього ми змінимо принципи роботи. Наприклад, відповідатимемо на e-mail вчасно, а не з запізненням на три тижні. У нас є політична підтримка, є бажання працювати разом з міжнародними партнерами.

— А є вже досвід реалізації подібних послуг?

— За всю історію "Укроборонпрому" спільне підприємство створено вперше приблизно два місяці тому. Це СП з виробництва безпілотних апаратів з турецькими партнерами. До цього взагалі нічого не робилося. Це абсолютно відкрите поле, де має бути просто політична воля і бажання рухатися вперед.

— Нещодавно в "Укроборонпромі" пройшов черговий обшук. У концерну явні проблеми з корупцією. На вашу думку, як її можна було б перемогти?

— Я завжди вважав і вважаю, що риба гниє з голови, тому, змінивши керівництво, ми вже знизимо корупційні ризики. Ми залучаємо людей, які мають досвід у трансформації інших державних компаній. Залучаємо людей, які стояли біля витоків системи державних закупівель ProZorro. Вони допомагатимуть вибудовувати ланцюжок закупівель, де корупційні ризики були одними з найбільш значних. Тому, насамперед, ми працюватимемо над зпобіганням, і більш тісно співпрацюватимемо з правоохоронними органами. Це комплекс заходів, які в підсумку, сподіваюся, принесуть зміни на краще.

До речі, крім закупівель є проблеми, пов’язані з корупцією, з відчуженням майна. Тут також потрібні нові підходи, нові люди з досвідом інвентаризації, корпоратизації, продажу активів.

— Як мусить працювати у випадку з "Укроборонпромом" держзамовлення?

— Ми маємо, з моєї точки зору, витрачати більше на залізо, тобто купувати сучасне високоточне озброєння для наших Збройних сил. І складова частина цього в загальному держоборонзамовленні має збільшуватися. Вважаю, що планування має бути більш довгостроковим, фінансування – більш прозорим, більш, скажімо, своєчасним, щоб не страждали компанії, у яких немає реального ресурсу і оборотних коштів. Скажімо, державні банки надають кредити під ставку 22%. Це вкрай висока ставка, і виживати, звичайно, дуже й дуже складно.

Вважаю також, що зараз відповідальність несиметрична. Тобто увесь тягар відповідальності беремо на себе ми, винні ми, штрафи на нас, тобто на наших підприємствах. Міноборони в будь-який момент може сказати, що змінює свою думку, не бере цю продукцію собі, а підвищення цін (хоча скрізь в країні ціни піднімаються) не приймає. Цей підхід має змінюватися. Міністерство оборони теж має взяти відповідальність на себе. Ми хочемо в особі Міністерства оборони мати якісного замовника, яким історично воно, на жаль, не було.

— Які найбільш перспективні ринки для експорту?

— Найбільші покупці озброєння в світі – це країни Близького Сходу та країни Південно-Східної Азії. Найбільший імпортер озброєння в світі – Індія, це 12% всього імпорту озброєння. І 60% цього імпорту – це Росія. Тобто Росія дуже міцно стоїть на світовому ринку озброєння.

Якщо у нас пару десятків людей працюють з індійським ринком, то там кілька тисяч людей працюють з цим дуже перспективним ринком. Але ми не здаємося. Тому працюватимемо за всіма напрямками. Нещодавно був пресреліз про те, що ми продали один літак в Перу. Це новий літак — Ан-178.

Виходячи з цього, можу сказати: ринки Латинської Америки і Африки дуже перспективні. Працюватимемо ось за цими напрямками. У нас є якісні спецекспортери з навичками місцевих традицій, з навичками місцевих мов, з тісними зв’язками. Використовуватимемо їхні напрацювання.

— Яким ви бачите "Укроборонпром" у кінцевому підсумку?

— Успішним, сучасним, привабливим. Я вважаю, що ми маємо залучити якомога більше молодих людей. Більш досвідчені співробітники мають стати якимись радниками, менторами для цих молодих людей. У співробітників має бути висока, гідна заробітна плата. Вони щодня мають ходити на роботу з високо піднятою головою і в гарному настрої, знаючи, що роблять реально класні речі для наших хлопців, які захищають цілісність і суверенітет країни.

Я хотів би зробити військовий кластер, Оборонний Юніт, щоб всі передові, скажімо, технології сконцентрувати в одному зручному сучасному просторі. Технології, сучасні лабораторії, співробітники в сучасному офісі, демо-майданчики, куди можна прийти й побачити, що у нас в країні виробляється, пишатися цим. Тому що я впевнений і я знаю, написані тисячі звітів, які показують, що красиві й стильні приміщення безпосередньо впливають на продуктивність праці. Це теж один з моїх пріоритетів.

— А щодо приватизації?

— Абсолютно впевнений, що в цій галузі приватний власник є більш ефективним. Тому в довгостроковій перспективі я бачу, що наші приватні підприємства матимуть більшу питому вагу в секторі. Але як керівник державного підприємства я докладу всіх зусиль, щоб державна компанія розвивалася. Будемо визначатися в найкоротші терміни, які підприємства концерну виставити на приватизацію.

Президент вже сказав, що приватизація є одним із ключових напрямків реформ. Ми працюємо з парламентом над законодавчими ініціативами, щоб виключити частину наших підприємств із списку, що не підлягає приватизації.

У нас, на жаль, у цьому списку є дев’ять підприємств, які в стадії банкрутства або в стадії, близькій до банкрутства. Їх треба захистити від мародерства, від того, що кредитори розтягнуть майно за безцінь.


Читайте также

Отправить запрос
Все поля - обязательные