Новости и события

31.08.2019
Источник: УкрОборонПром

Павло Букін: півтора року на чолі ДК "Укроборонпром"

Павло Букін: півтора року на чолі ДК "Укроборонпром"
Крайні півтора року діяльності концерну виявилися складними, але водночас потужними і дієвими. За 1,5 року каденції Павла Букіна на посаді Гендиректора ДК "Укроборонпром" до українського війська передано понад 6,5 тисяч одиниць озброєння та військової техніки, виготовленої, модернізованої та відремонтованої на підприємствах Концерну.

Ідеться про високоточне ракетне озброєння, літаки та гелікоптери, БПЛА, БТР, танки, морську та іншу техніку, яка допомагає Україні протистояти агресору. Фактично, кожного місяця з 2018 року до українського війська надходило по 360 одиниць озброєння та військової техніки. Загальна картина діяльності Концерну складається із великих та менших подій, частину з яких ми пригадаємо.

На бронетанкових заводах Львова і Харкова розгорнули процес серійної модернізації усіх бойових танків, що перебувають на озброєнні ЗСУ. Т-64, Т-72 та Т-80 отримують новий захист, тепловізійні приціли, прилади нічного бачення, цифрові радіостанції, засоби супутникової навігації… Все це підвищує їхню бойову ефективність на полі бою, надійніше захищає екіпажі.

Цього року завершено успішні випробування високоточної системи "Вільха-Р", яка складається із українських комплектуючих. Тривають випробування "Вільхи-М" та "Нептуна", які створюються завдяки кооперації підприємств "Укроборонпрому" із іншими українськими виробниками.

До війська находять потужні системи радіоелектронної боротьби від харківського "Протону". На запорізькій "Іскрі" завершується розробка станції контрбатарейної боротьби. У Запоріжжі, Конотопі, Києві, Миколаєві, Львові відбувається модернізація та ремонт бойової і транспортної авіації.

За крайні півтора року вперше в історії оборонного комплексу України розгорнуто масштабний процес модернізації підприємств Концерну. Співпраця із основними державними стейкхолдерами – Кабміном та МЕРТ – дозволила вперше в історії Україні розпочати створення високотехнологічних виробничих центрів, оснащених комп‘ютеризованими верстатами. Зокрема, – на ДАХК "Артем", КБ "Луч", КП " ШКЗ "Імпульс", "Заводі ім. Малишева" та інших.

2019 року погашено багаторічні борги "Миколаївського суднобудівного заводу" і відновлено діяльність цього стратегічного для держави підприємства. Суднобудівники вже прийняли перше замовлення на ремонт десантного корабля "Юрій Олефіренко". Стабільна робота цього єдиного оборонного суднобудівного підприємства – запорука відродження Військово-Морських Сил України.

За півтора року налагоджено дієву комунікації між підприємствами державної і приватної форми власності, зокрема із Лігою оборонних підприємств України. За ініціативою Концерну скасовано монополію державних спецекспортерів. Право постачати за кордон власну продукцію може отримати будь-яке підприємство галузі. Силові структури отримали можливість імпортувати необхідне їм озброєння та військову техніку. Таким чином зроблено безпрецедентний крок з лібералізації, ініційований фактичним монополістом у цій сфері.


Відбулася оптимізація структури Концерну із скороченням штату на 40%. Сформовано кадровий склад дивізіонів. Підприємства зібрано у галузеві кластери. Готуються до приватизації перші 10 підприємств. Відповідні документи подано до Кабміну. Загалом таких заплановано більше 20. У 2018 році "Укроборонпром" отримав 37,6 млрд гривень чистого доходу, що на 32% (9,2 млрд) перевищує досягнення 2017 року.

На єдиному для всіх підприємств електронному майданчику SmartTender, акредитованому у "ProZorro", із 2018-го створено понад 60 тисяч тендерів. А використання Prozorro.Sale лише за півроку дозволило отримати підприємствам додаткові мільйони гривень прибутку.

У Концерні запроваджено електронний документообіг, інтегрований до системи електронної взаємодії органів виконавчої влади. "Укроборонпром" став першою державною структурою в оборонній сфері та загалом однією з перших державних інституцій в Україні, де відмовилися від паперового діловодства.

Трансформація Концерну посилює міжнародне військово-технічне співробітництво України. Із Туреччиною створено спільне українське підприємство, одним із першочергових завдань якого є створення ударних безпілотних літальних апаратів нового покоління Akıncı. Ми невдовзі отримаємо платформу, здатну проводити розвідку на висоті 12 км і знищувати живу силу і техніку ворога високоточним та звичайним озброєнням загальною масою у 1000 кг.

Нещодавно "Укроборонпром" переміг у тендері, оголошеному МВС Перу, на закупівлю військово-транспортних літаків. За його результатами Ан-178 замінить у цій країні наші Ан-32Б.

Після успішного завершення контракту на постачання танків "Оплот-Т" до Королівство Таїланд розпочато поставки до цієї країни БТР-3КШ, які там складатимуть за відповідною ліцензією.

Налагоджено системне постачання в Україну імпортної бронесталі світового рівня для виробництва БТР-4. Попри спротив окремих корумпованих чиновників, це дозволить нашим підприємствам уникнути залежності від монополіста і налагодити власне виробництво корпусів.

Україна стає сильнішою. Упевнені, що здобуті досягнення мають стати фундаментом подальшої трансформації національного оборонно-промислового комлпексу, нашого війська та усієї країни.

Читайте также

Отправить запрос
Все поля - обязательные