Новости и события

17.05.2019
Источник: УкрОборонПром

Завершився перший конкурс оборонних технологій "Sikorsky Challenge"

Завершився перший конкурс оборонних технологій "Sikorsky Challenge"
Перший конкурс оборонних технологій "Sikorsky Challenge", який проходив у "Київському політехнічному інституті ім. І. Сікорського", завершився. Зі 132 проектів було відібрано 32, які виявились найбільш корисними та інноваційними у оборонній сфері.

Для розвитку представлених розробок було підписано 42 протоколи, які передбачають надання всебічної підтримки у реалізації інновацій з боку підприємств "Укроборонпрому", Збройних Сил України, Держслужбою спецзв’язку та захисту інформації та "Науково-технічного центру "НІГРІ".     

"Кількість конкурсантів та проектів, які отримали реальну підтримку, демонструє, що наша спільна ініціатива створити таку платформу була абсолютно правильною. У подальшому конкурс оборонних технологій "Sikorsky Challenge" буде проходити, як мінімум, один раз на рік. Водночас зараз розглядається можливість проводити аналогічні конкурси частіше та тематично за сферами оборонно-промислового комплексу. Це дозволить створити ще ефективнішу синергетичну систему науки, промисловості та українського війська", – заявив Михайло Згуровський, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Найпотужнішу підтримку, одразу від декількох організацій та установ,  отримав проект створення вітчизняного cупутникового угрупування дистанційного зондування Землі, який був розроблений Сергієм Пухою з КПІ.  Він був підтриманий Держслужбою спецзв’язку та захисту інформації України, ДК "Укроборонпром" та ТОВ "Науково-технічний центр "НІГРІ". За цим проектом планується створити супутник з потужною оптикою. Він буде мати масу до 100 кг, що дозволить значно зекономити кошти на його виведенні у космос. За проектом передбачається поступово довести кількість супутників на 600-км орбіті, мінімум, до 6 одиниць.

Таку ж потужну зацікавленість викликала і розробка безпілотного авіаційного комплексу квадрокоптерного типу для спеціального застосування від Олександра Мариношенка з КПІ. Цей проект отримав підтримку від Військово-наукового управління Генерального штабу ЗСУ, Центрального НДІ озброєння та військової техніки ЗСУ, ВАТ "Меридіан" та ТОВ "Науково-технічний центр "НІГРІ".

"Загалом Держконцерн "Укроборонпром" підтримав 32 проекти. Всі вони отримають всебічну підтримку, як фінансову, так і технічну, для впровадження у житія. Для цього будуть задіяні кошти спеціального фонду, що створюється в Концерні, а також можливість використовувати експериментальні, випробувальні та виробничі дільниці на підприємствах "Укроборонпрому". Ми максимально зацікавлені у перетворенні представлених інноваційних розробок у реальні вироби за мінімальний час", – підкреслив Сергій Омельченко, Перший заступник гендиректора Концерну.

Серед обраних підприємствами Концерну проектів – робота Володимира Калюжного з КПІ, який розробив технологію з підвищення продуктивності та зниження собівартості виготовлення складових частин артилерійських боєприпасів. Підтримку цього проекту буде здійснювати ДАХК "Артем".

"Луцький ремонтний завод "Мотор", буде співпрацювати по декільком проектам, які направлені на підвищенні міцності сплавів та інших матеріалів, що використовуються у авіаційній галузі. Зокрема буде реалізовано проект із лазерного зміцнення поверхневих шарів лопаток газотурбінних двигунів, розроблений у Запорізькому національному університеті  Василем Гіржоном та Олександром Смоляковим.

У свою чергу, ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова", що входить до складу "Укроборонпрому", яке вже має позитивний досвід аналогічної співпраці за програмою створення БПЛА "Spectator", зацікавилось новітніми технологіями у сфері систем охорони периметрів, безпілотної авіаційної техніки та спеціальних матеріалів.

Зокрема, цим підприємством було підтримано проект зі створення скануючого лазерно-телескопічного силового модулю для оптичних локаційних систем виявлення та протидії БПЛА, від Інституту фізики НАН України (автор – Дердипольська Л.А.). А також проект В’ячеслава Барсукова (Київський національний університет технологій та дизайну) зі створення фарб і екранів для захисту від електромагнітного випромінювання.

Із всіма проектами, які отримали підтримку в рамках І-го Конкурсу інноваційних проектів в оборонній сфері можливо ознайомитись за цим посиланням.




Читайте также

Отправить запрос
Все поля - обязательные