Новости и события

08.01.2019
Источник: УкрОборонПром

Прозорість та публічність: тендерні підсумки 2018 року

Прозорість та публічність: тендерні підсумки 2018 року
У 2018 році підприємствами-учасниками ДК "Укроборонпром" було створено більше 43 тисячі комерційних електронних тендерів. Загалом, за період використання електронних торгових майданчиків, кількість оголошених тендерів підприємствами Концерну сягнуло 140 тисяч. Такі показники стали результатом цілеспрямованої роботи із налагодження прозорих та підзвітних закупівель, адже "Укроборонпром" був одним з перших державних об’єднань, де запроваджено прозорі електронні торги ще у 2014 році, до того, як вони стали обов’язковими.

Єдиний торгівельний майданчик


Однією із головних особливостей 2018 року стало те, що Концерном було проведено відкритий конкурс з відбору електронного торговельного майданчика для проведення закупівель. За результатом оцінки отриманих пропозицій від 27 претендентів, максимальну кількість балів здобув майданчик SmartTender. Він був визнаний таким, що максимально відповідає вимогам зручності, надійності, сучасності системи обробки та зберігання даних, має можливості протидії кібератакам та власну матеріально-технічну базу. Крім того, SmartTender надає широкий функціонал для організаторів, учасників торгів, а також для моніторингу закупівель.

Станом на початок листопада 2018 року, 61 підприємство Концерну перейшло до проведення закупівель через SmartTender. Ще 7 підприємств використовували систему ProZorro для допорогових та надпорогових закупівель, відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі".

Зазначимо, у 2018 році була скасована кваліфікаційна процедура для постачальників і закупівлі проводилися без неї. Натомість  перевірка контрагентів здійснювалася лише внутрішніми підрозділами безпеки підприємств. Крім того, "Укроборонпромом" було розроблено та затверджено новий порядок моніторингу платежів, що пришвидшило здійснення оплат за укладеними договорами.

Варто зауважити, що наразі на веб-сайті Концерну створено окремий розділ щодо закупівель, в якому, зокрема, сконцентровані всі комерційні тендери підприємств Концерну.

Прозорро.Продажі


Щодо майданчиків з продажу державного майна, товарів, робіт і послуг, а також надання в оренду майна, то 29 жовтня 2018 року Концерном було підписано Меморандум щодо співпраці у побудові прозорої та ефективної системи реалізації майна із ДП "ProZorro.Продажі". Завдяки цьому було сформовано чітку "дорожню карту", яка визначила основні етапи створення сучасної системи реалізації та надання в оренду майна держпідприємств Концерну у форматі прозорих електронних торгів.

Вже на початку грудня, одним із провідних підприємств кластеру радіолокації, зв’язку та РЕБ Концерну Запорізьким НВК "Іскра" було оголошено перший тендер з реалізації майна у системі "Прозорро.Продажі". Збут 40 тонн брухту чавуну у форматі електронних торгів, який здійснювався за стандартами Prozorro, дозволив отримати 16% додаткової вартості. Наразі ж у Концерні триває робота і з іншими підприємствами-учасниками щодо налагодження організації роботи в системі "Прозорро.Продажі".

Нова система має прозоро охопити всі продажі активів Концерну, матиме механізми автоматизованого контролю, планування такої діяльності тощо. Ці продажі здійснюються за стандартами, критеріями та технологією системи електронних закупівель Prozorro.

Міжнародний тендер

У 2018-му "Укроборонпром" продовжив проведення міжнародного тендера за процедурою "конкурентний діалог" для закупівлі послуг стратегічного, операційного, технологічного, юридичного огляду та діагностики ("дью дилідженс"), незалежного аудиту, вдосконалення розробленої стратегії корпоративної та виробничої реструктуризації Концерну та його підприємств. 11 грудня у системі електронних закупівель "ProZorro" відбулось розкриття тендерних пропозицій, поданих учасниками вказаного тендера – 12 провідними компаніями.

Наразі триває процедура оцінки поданих тендерних пропозицій на відповідність кваліфікаційним критеріям та іншим вимогам тендерної документації. За результатами оцінки Концерн зможе визначити оптимальні нові характеристики послуг, що закуповуються, і запросить всі компанії, які долучаться до діалогу, взяти участь у другому етапі тендера.

Проведення масштабного незалежного "дью дилідженсу" та аудиту за найкращими світовими стандартами стане першим в історії України для державних промислових об’єднань. Завдяки цьому буде розроблено стратегію розвитку і "дорожню карту" створення прозорої управлінської структури, що натомість сприятиме розвитку оборонно-промислового комплексу України.


Читайте также

Отправить запрос
Все поля - обязательные