Новости и события

26.12.2018
Источник: УкрОборонПром

Кластер високоточного озброєння та боєприпасів у 2018 році: ракетний щит України та боєприпасне виробництво

Кластер високоточного озброєння та боєприпасів у 2018 році: ракетний щит України та боєприпасне виробництво
Протягом 2018 року підприємствами "Укроборонпрому" зроблено вагомий внесок із забезпечення українського війська високоточним озброєнням та боєприпасами. Загалом, українським силовим структурам було передано понад 2500 одиниць високоточного озброєння.

Це стало можливим завдяки новітнім виробничим лініям з високоточними станками, які, відповідно до державної програми, встановлюються на підприємствах кластеру високоточного озброєння та боєприпасів "Укроборонпрому".

Протитанковий щит
Одним із ключових підприємств у цій сфері є Державне Київське конструкторське бюро "Луч", яке розробило та серійно виробляє високоточні ракетні комплекси "Стугна-П", "Корсар" та "Бар‘єр". Сотні цих комплексів з тисячами ракет до них вже передано до війська. І саме ця зброя здатна не лише стримати, а й успішно знищити бронетанкові угрупування агресора та вогневі точки противника.

Переносний протитанковий ракетний комплекс "Стугна-П" призначений для ураження нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену чи монолітну броню, у тому числі з динамічним захистом, а також – малорозмірних цілей типу ДОТ, танк в окопі, легкоброньованих об’єктів та вертольотів. Дальність стрільби – до 5 км. Наведення здійснюється лазерним променем.

Легкий переносний ракетний комплекс "Корсар" дозволяє ефективно знищувати ворожі цілі на відстані до 2,5 км – аналогічна дальність у американського FGM-148 Javelin. Наведення ракети здійснюється за допомогою лазерного променя.

"Вільха" та "Нептун"
Конструкторам ДККБ "Луч" належить одна із передових розробок– "Вільха". Ця високоточна зброя ще у травні пройшла завершальні вогневі випробування. До її створення залучено близько півтора десятка підприємств ДК "Укроборонпром" та низка інших виробників оборонно-промислової продукції. Однак, одна із особливостей "Вільхи" у тому, що вона повністю сконструйована із українських комплектуючих.

Очікується, що невдовзі розпочнеться серійне виробництво "Вільхи", яка суттєво посилить ракетно-артилерійську міць Збройних сил України.

Ще одна стратегічно важлива для обороноздатності України розробка ДККБ "Луч" – новітня крилата ракета "Нептун". Під час нещодавніх випробувань вона знищила надводну ціль на відстані 280 км. Таким чином, було доведено високу ефективність систем управління та розпізнавання цілей бортовим комплексом крилатої ракети.

Високоточний "Квітник"
ДП "Науково-виробничий комплекс "Прогрес" цьогоріч завершило роботи над модернізацією та повним імпортозаміщенням високоточного 152-мм снаряду "Квітник". Цей боєприпас на відстані до 20 км влучає у ціль з похибкою у лічені сантиметри. Таку точність гарантує лазерне наведення на ціль, яке може здійснюватися з безпілотника або корегувальником. Квітник може знищити найбільш захищені цілі: командні пункти, вузли зв‘язку, мости, переправи, опорні пункти тощо. Використання такої "розумної"  зброї дозволяє завдавати точні удари по противнику, який прикривається цивільними об‘єктами.

"Квітник" прийнятий на озброєння Збройних Сил України ще у 2012 році, проте з цього часу масштабних замовлень на нього не було. Після початку російської агресії у 2014 році постало питання необхідності заміни російських комплектуючих. Зараз це завдання виконано на 100% – жодної деталі виробництва РФ у "Квітнику" немає.

Тож ДП "НВК "Прогрес" повністю готовий до серійного виробництва "Квітника", проведення всіх необхідних державних випробувань та чекає відповідних замовлень від Міністерства оборони України.

Комплекс боєприпасних підприємств
У 2018 році ДК "Укроборонпром" розпочав створення комплексу підприємств боєприпасної галузі. Це пов‘язано із надскладними технологічними ланцюгами, які необхідні для створення артилерійських боєприпасів. Бо для створення навіть одного артилерійського снаряду необхідно об‘єднати зусилля багатьох підприємств та НДІ, які розробляють та виготовляють десятки окремих складових, засоби ініціювання та вибухові речовини.

Для реалізації цієї масштабної задачі державною цільовою програмою, яка реалізується через Міністерство економічного розвитку та торгівлі, передбачено поетапне виділення у найближчі роки значних коштів для закупівлі високоточних верстатів та іншого обладнання для серійного виробництва.

Зазначимо, що основна частина з цих підприємств знаходиться у Шостці, де три підприємства "Укроборонпрому" мають необхідні технології, виробничі приміщення та високопрофесійні кадри. Мова йде про "Шосткинський казенний завод "Імпульс", ДНДІ Хімічних продуктів та "Шосткинський казенний завод "Зірка".

Зазначимо, що у 2018 році "Імпульс", окрім робіт над програмою "Ракетний щит", розпочав спільне виробництво 40-мм гранат за стандартом НАТО. ДНДІ Хімічних продуктів перейшло на серійне виготовлення піхотного реактивного вогнемету РПВ-16, який вже сотнями постачається до війська. А "Зірка", завдяки активній підтримці з боку центральної та місцевої влади, у наступному році поновлює виробництво піроксилінових порохів.

Снаряди від "Артема"
У 2018 році фахівці Державної акціонерної холдингової компанії "Артем" здійснили великий обсяг робіт над РС-80 "Оскол". Ці 80-міліметрові некеровані ракети успішно пройшли декілька етапів Державних випробувань. Під час понад 300 пусків було підтверджено відповідність РС-80 основним тактико-технічним характеристикам та можливість їх застосування з вертольотів та літаків.

Надзвукова РС-80 призначена для знищення живої сили противника, бронетехніки, фортифікаційних споруд та інших цілей. Для забезпечення найбільш ефективного знищення противника, конструктори ДАХК "Артем" передбачили оснащення РС-80 різними бойовими частинами та детонаторами.

Окрім того, на ДАХК "Артем" розпочато роботи з серійного виробництва нових 152-мм снарядів для артилерійської системи "Гіацинт". Ці снаряди протягом 2018 року успішно пройшли визначально-відомчі випробування та підтвердили свої характеристики.

Таким чином, у 2018 році підприємства кластеру високоточної зброї та  боєприпасів успішно виконали величезний обсяг робіт, пов‘язаний із постачанням надсучасних зразків ракетного озброєння до українського війська партіями у сотні одиниць. А також, завдяки новому високоточному обладнанню та виконанню програми імпортозаміщення, значно розширили можливості українського війська, яке отримує передову зброю здатну знищити противника першим пострілом./

Отправить запрос
Все поля - обязательные