Новини та події

11.04.2024
Джерело: ПРЯМИЙ

Україна планує вдосконалити ракети власного виробництва “Нептун”

Україна планує вдосконалити ракети власного виробництва “Нептун”
Україна хоче вдосконалити ракети власного виробництва Нептун, щоб вони досягали цілей у Москві та інших регіонах країни-агресора.
Україна планує вдосконалити ракети власного виробництва “Нептун”, щоб вони могли сягати Москви – ЗМІ

Фото: Міноборони

Про це пише The Drive, посилаючись на неназваного представника Міноборони України.

За його словами, Україна атакувала російську зенітно-ракетну систему С-400 Тріумф на мисі Тарханкут в окупованому Криму “100% модифікованим Нептуном”.

На думку співрозмовника проєкту видання The War Zone, збільшення виробництва модифікованих ракет може бути у версії “земля-земля”. Він каже, що навіть з обмеженими запасами столиця Росії “стане мішенню для вдосконаленого Нептуна в недалекому майбутньому”.

“Це (дана модифікація – ред.) збільшить дальність і дасть змогу завдати удару по Москві. Це станеться”, — каже чиновник.

Ще у квітні він розповів виданню про роботу України над перетворенням Нептуна на зброю наземного ураження. Вона наближалася до завершення, проте для цього потрібні були нова система наведення та певні види мікросхем.

28 серпня цей співрозмовник заявив The War Zone, що Україна розробила систему наведення GPS, яка виводить ракету в заздалегідь визначене місце. Потім інфрачервона головка самонаведення ракети шукає та фіксує ціль на основі попередньо завантаженого зображення та б’є по ній. Якщо ракета не може вразити ціль, вона припиняє атаку.

“Це був би значний стрибок у можливостях, оскільки ці ракети не можна було б заглушити засобами радіоелектронної боротьби, і їх було б дуже важко виявити на етапі кінцевої атаки через пасивну природу шукачів”, — пишуть журналісти.

Чиновник каже, що дальність дії модифікованого Нептуна — близько 400 км, корисне навантаження — 350 кг. Тож він може стати найбільш далекобійною та потужною наземною ударною ракетою українського виробництва, ідеться в матеріалі.

Серед недоліків співрозмовник The War Zone назвав те, що запуску ракети можуть завадити сучасні російські системи ППО. Інша проблема — їхня невелика кількість: їх усього «кілька десятків».

РК-360 Нептун — українська протикорабельна крилата ракета, яка здійснює політ на надмалих висотах. Її дальність дії — до 280 км, швидкість — 900 км/год, вага бойової частини — 250 кг. Саме нею Військово-морські сили ЗСУ завдали удару по ракетному крейсеру Москва у квітні 2022 року.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные