Новини та події

01.12.2022
Джерело: Мілітарний

Україна отримає 7 ЗСУ Gepard

Україна отримає 7 ЗСУ Gepard
Берлін планує передати Україні додаткові зенітні самохідні установки Gepard.

Про це йдеться в оприлюдненому списку допомоги, який щотижня оновлюють на сайті німецького уряду.

Цього разу у запланованих поставках з’явилися 7 ЗСУ Gepard.

Про передачу цих систем озброєння напередодні писали німецькі журналісти. Deutsche Welle повідомляє, що установки Gepard можуть бути передані з запасів Krauss-Maffei Wegmann або з Катару, де вони захищають стадіони чемпіонату світу з футболу від можливих терористичних атак з повітря.

Зенітна самохідна установка «Gepard» український військових. Жовтень 2022. Україна. Фото: Bild

Наразі Україна має 30 ЗСУ Gepard від Німеччини. Однак поставки боєприпасів до них обмежені, оскільки Швейцарія, яка є країною-виробником боєприпасів до них, не хоче видавати дозвіл на передачу їх Україні.

Зауважимо, що компанія Rheinmetall після придбання іспанського виробника боєприпасів Expal Systems SA планує налагодити там виробництво 35-мм боєприпасів до зенітних установок Gepard.

Гільза 35-мм від зенітної самохідної установки "Gepard". Фото з відкритих джерел

У переліку переданої допомоги, яка надійшла від Німеччини, є броньовані мостоукладальні машини та запчастини для гелікоптерів Ми-24. Загалом цього разу Україна отримує:

  • 3 броньовані мостоукладальні машини BIBER
  • 10 надводних безпілотників (раніше: 2)
  • 65 позашляховиків прикордонної служби (раніше: 53)
  • 14 тисяч спальних мішків (раніше: 10 тис)
  • запчастини до Ми-24
  • 30 автомобілів швидкої допомоги

Нагадаємо, влітку в уряді Німеччини повідомляли про плани передати Україні 16 мостоукладальників Biber. Це інженерно-бойові машини, які несуть та розгортають мости на переправі через річки, протитанкові рови та інші перешкоди.

Мостоукладальник Biber. Фото: Бундесвер

Машину Biber виготовляють відповідно до вимог Бундесверу. Її розробка почалася в 1965 році, а перші прототипи з’явилися у 1969 році. Виготовлення перших серійних мостоукладальників було завершено у 1975 році.

Всього для армії Німеччини збудували 105 таких машин. Також таку техніку експлуатують Австралія, Канада, Нідерланди та Італія.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные