Новини та події

14.10.2022
Джерело: Мілітарний

Іспанія передає Україні чотири системи ППО Hawk

Іспанія передає Україні чотири системи ППО Hawk
Україна отримає від Іспанії чотири зенітно-ракетні комплекси Hawk.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у своєму дописі у Twitter.

Це озброєння передається для зміцнення протиповітряної оборони України, яка має захистити країну від російських ракетних та авіаційних ударів.«Дякую моїй колезі з Іспанії Маргариті Роблес за рішення відправити 4 зенітно-ракетні комплекси Hawk до України», – написав Резніков.

Міністр уточнив, що це «швидка реакція на запит України в рамках домовленостей під час зустрічі “Рамштайн 6″».

Глава оборонного відомства наголосив, що «сьогодні протиповітряна оборона є пріоритетом не тільки для України, а й для всієї Європи».

MIM-23 Hawk – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Був прийнятий на озброєння у 1960 році і з того часу пройшов декілька програм модернізації.Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, пізніше його доопрацьовали для перехоплення ракет. Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Основною вогневою одиницею комплексу стала зенітна батарея, яка зазвичай складається з двох вогневих взводів, що мають по три пускові установки кожен. На кожній мобільній пусковій установці розміщується по 3 зенітні ракети MIM-23. Пускові установки можуть бути як самохідними, так і причіпними.

Також до складу батареї входять різні РЛС, мобільний центральний пункт управління, приймач системи визначення «свій-чужий» та ще кілька допоміжних машин. Це обладнання залежить від модифікації ЗРК.

В 1994 році в Армії США ЗРК Hawk замінили на MIM-104 Patriot. Остаточно експлуатацію комплексу в США припинили у 2002 році, коли американський корпус морської піхоти зняв його із озброєння. Загалом у світі було вироблено близько 40 000 ракет для цього типу ЗРК. Вони виготовлялися не лише у США, але і в інших країнах за ліцензією.

Модернізовані ЗРК Hawk

У 2021 році збройні сили Іспанії отримали перші модернізовані зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk. Модернізація торкнулась радіолокаційних станцій та пускових установок, на котрих аналогові компоненти замінили на цифрові, що продовжило термін служби ЗРК. Це був перший етап оновлення, а з 2025 року в цих комплексах планують замінити радіолокаційні станції виявлення цілей на більш сучасні Sentinel.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные