Новини та події

30.09.2022
Джерело: Мілітарний

Українські військові проходять навчання на ЗРК NASAMS – Резніков

Українські військові проходять навчання на ЗРК NASAMS – Резніков
Нині майбутні українські оператори систем протиповітряної оборони NASAMS проходять навчання.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у коментарі hromadske і «Бабелю».

Він наголосив, що Україна ще не отримала від Сполучених Штатів ці зенітно-ракетні комплекси.Міністр спростував інформацію, яку поширила низка ЗМІ з посиланням на інтерв’ю президента Володимира Зеленського, нібито Україна вже має системи протиповітряної оборони NASAMS.

Резніков зазначив, що президент спілкувався з іноземними журналістами і через це у деяких ЗМІ виникли труднощі перекладу на українську.

Пускові установки ЗРК NASAMS ЗС Литви

«Президент Зеленський мав на увазі, що принципове тектонічне зрушення відбулося, ухвалили рішення надати Україні системи NASAMS. Але в Україні їх ще немає і не може бути, тому що наші хлопці проходять навчання. Ті, котрі будуть операторами. Це складні системи. Так само це стосується німецької системи ППО Iris-T», — сказав Резніков.

Олексій Юрійович Резніков

Голова оборонного відомства додав, що поставки систем NASAMS в Україну відбудуться за графіком.16 вересня у Пентагоні повідомили, що перші дві батареї ЗРК NASAMS надійдуть до України протягом наступних двох місяців.

Ракета AMRAAM-ER вистрілюється з пускової установки NASAMS

Нагадаємо, наприкінці серпня міністерсто оборони США уклало контракт із компанією Raytheon Missiles & Defence на закупівлю двох комплексів NASAMS. Сума угоди – 182 млн доларів. У Пентагоні уточнили, що армія США отримає ці ЗРК не раніше серпня 2024 року.

Тому обіцяні Україні комплекси протиповітряної оборони, ймовірно, будуть поставлені із наявних батарей, що стоять на озброєнні Сполучених Штатів або союзників.

Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS. Фото: МО Угорщини

Системи NASAMS призначені для боротьби з літаками, безпілотними літальними апаратами, гелікоптерами та крилатими ракетами противника. До складу комплексу входять пересувні пускові установки, кожна з яких має шість контейнерів із зенітними ракетами. У ЗРК також входять радіолокаційні станції (РЛС).

Зенітний ракетний комплекс NASAMS. Фото з відкритих джерел

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные