Новини та події

30.07.2018
Джерело: Ukr.Media

В Україні підвищать зарплати військовим

В Україні підвищать зарплати військовим
Міністр оборони направив лист Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману про виділення додаткового фінансування з бюджету в сумі 4,5 млрд грн на підвищення грошового забезпечення військових, інформує Ukr.Media.

Про це повідмляється на офіційній сторінці міністерства в Twitter.

"Міністерством оборони прийнято рішення про підвищення грошового забезпечення військових з 1 жовтня 2018 року", - сказано в повідомленні.

У листі наголошується, що недостатній рівень грошового забезпечення є основною причиною звільнення з лав Збройних Сил України після закінчення контракту (36% опитаних).

За даними міністерства, всього з січня по червень звільнилося 11 тисяч офіцерів та контрактників, які мали військовий досвід, ще 18 тисяч повинні звільнитися до кінця 2018 року.

У листі обґрунтовується: "На початку 2016 року мінімальне грошове забезпечення військових становило 7 тис. грн. На той час це була досить значна сума, яка становила близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати і майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні. Після підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 і 0,89 рази, що призвело до погіршення матеріального становища військовослужбовців. Це спровокувало відтік військовослужбовців – підготовлених фахівців, на підготовку яких були витрачені великі кошти".

Зараз грошове забезпечення військовослужбовця першого року служби складає 7,5 тис. грн при середній зарплаті по країні 8,7 тис. грн.

Тому, з метою збереження кадрового потенціалу та залучення на військову службу, в Міністерстві оборони опрацьовується питання щодо збільшення з 1 жовтня 2018 року мінімального грошового забезпечення: рядовому складу – до 9 тис. грн.; офіцерському складу – до 15,3 тис. грн.

"При таких умовах, для виплати грошового забезпечення у другому півріччі 2018 року потрібен додатковий фінансовий ресурс в сумі 4,5 млрд грн, що необхідно врахувати під час доопрацювання показників видатків держбюджету на 2018 рік", - сказано у зверненні до Прем'єр-міністра.

Крім того, міністерством підготовлено ще одне рішення – Планом управління і розвитку Збройних Сил України передбачено в 2019 році підняти базовий рівень грошового забезпечення до рівня: військовослужбовець за контрактом першого року служби у військовому званні "солдат", на посаді з другим тарифним розрядом – 15 тисяч гривень; підвищення рівня грошового забезпечення усіх інших військовослужбовців буде вироблено пропорційно, залежно від військового звання, посади, вислуги років тощо.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные