Новини та події

08.06.2022
Джерело: Мілітарний

Норвегія передала Україні 22 САУ M109

Норвегія передала Україні 22 САУ M109

Україна отримала від Норвегії 22 гусеничні самохідні гаубиці M109A3GN калібру 155 мм.

Про це повідомили у Міністерстві оборони країни.

Окрім самохідних установок, пакет допомоги також включає спорядження, запасні частини та артилерійські боєприпаси.

«Збройні сили України залежать від підтримки Заходу і потребують озброєння та техніки, щоб протистояти атакам росії. Україна спеціально запросила цей вид зброї. Розвиток війни в Україні нині передбачає, що необхідно також жертвувати більш важку артилерію та системи озброєння», – заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам.

Норвегія також навчила українських військових, як використовувати цю артилерійську систему, навчання проходило у Німеччині.

САУ M109A3GN у Норвегії. Фото: Міноборони Норвегії

З міркувань безпеки норвезький уряд дочекався публічного оголошення, перед тим як повідомити про передачу Україні озброєння.

На озброєння Збройних Сил України надійшли гусеничні самохідні артилерійські установки у модифікації M109A3GN.

На початку травня повідомлялось, що військові України можуть отримати близько 20-ти одиниць самохідних гаубиць M109 від Норвегії.

Також нещодавно міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Збройні Сили України САУ M109. Також ЗСУ продемонстрували у дії самохідні артилерійські установки M109A3.

САУ M109A3GN – норвезька версія 155-мм самохідної гаубиці американського виробництва M109 на гусеничному броньованому шасі.


Норвезька версія САУ є німецькою модернізацією американської M109A3, озброєною новим стволом з довжиною у 39 калібрів, що дозволяє стріляти на більшу дальність.


Заявлено, що САУ має максимальну дальність 24700 метрів. Снаряди збільшеної дальності можуть бути випущені на дальність до 30 кілометрів.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные