Новини та події

12.07.2018
Джерело: УкрОборонПром

Щодо розслідування вибуху міни у мінометі "Молот" – офіційна позиція "Укроборонпрому"

Щодо розслідування вибуху міни у мінометі "Молот" – офіційна позиція "Укроборонпрому"

ДК"Укроборонпром", до складу якого входить виробник мінометів М120-15“Молот” – підприємство "Завод "Маяк", має повідомити наступне.

"На "Заводі"Маяк" забезпечено контроль всіх етапів виробництва. Насамперед, назаводі запроваджено систему контролю якості ISO 9000. Вона дозволяє повністюконтролювати якість продукції на всіх етапах виробництва. Окрім того,представники Міноборони додатково контролюють випуск мінометів та комплектуючихдо нього", – заявив Перший заступник Генерального директора ДК"Укроборонпром" Сергій Омельченко під час засідання КомітетуВерховної Ради України з питань національної безпеки та оборони .

Під час випробувань"Молота", перед тим, як він ще почав надходити у війська, з одногоствола було здійснено відстріл 5 тисяч мін. За результатами визначальнихвідомчих випробувань за участю представників Міноборони "Молот засвідчивпередбачені характеристики, пов’язані з надійністю і живучістю.

Лише після цього 120 ммміномет М120-15 “Молот”, наказом Генерального штабу Збройних Сил України від17.11.2015 № 446, був допущений до експлуатації в Збройних Силах України наособливий період

Це означає, що цілийкомплекс випробувань довів відповідність всім встановленим нормам живучостіствола та всіх частин міномету, а також якості матеріалів з яких він зроблений.Також, для підвищення експлуатаційних характеристик "Молота", увідповідності до вимог Міноборони, був доопрацьований механізм запобіганняподвійного заряджання.

Маємо зазначити, що зазверненням Голови Комітету з питань національної безпеки та оборони ВерховноїРади України було опубліковано інформацію щодо всіх інцидентів, яківідбулись у ході експлуатації 120 мм мінометів у Збройних Силах України, якМ120-15 “Молот”, так і ще радянських 2Б11 "Сані",  за період2016-2018 років.

Відповідно до цієїінформації, головними причинами трагедій є подвійне зарядження та нештатнеспрацювання підривника міни, у одному випадку – бойове пошкодження мінометуспричинило розрив міни у каналі ствола. У жодному випадку причиною трагедії небув сам міномет, як "Молот", так і "Сані", їх конструкціяабо матеріали з яких вони виготовлені.

У ДК"Укроборонпром" наголошують, що будь-які інші коментарі з бокуКонцерну щодо суті ситуації, що сталася з мінометом "Молот", будутьнадані після оприлюднення результатів міжвідомчої комісії. Висловлюємоспівчуття родинам загиблих і поранених бійців.

 

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные