Новини та події

15.06.2021
Джерело: Мілітарний

В Україні працюють над 122-мм термобаричними снарядами до РСЗВ

В Україні працюють над 122-мм термобаричними снарядами до РСЗВ
В Україні працюють над 122-мм термобаричними снарядами до реактивної системи залпового вогню (РСЗВ).
Про це повідомляє Мілітарний.
Розробкою 122-мм термобаричного боєприпасу РС-122ТБ займається Державна акціонерна холдингова компанія "Артем", що представила макет снаряду на "Зброя та безпека – 2021".
Вони призначені для ураження живої сили противника на відкритій місцевості, неброньованої та легкоброньованої техніки та елементів інфраструктури (таких як мобільний командний пункт, засоби протиповітряної оборони, тощо)

Короткі технічні характеристики:
  • Калібр: 122 мм
  • Довжина боєприпасу: 1450 мм
  • Довжина боєголовки: 655 мм
  • Довжина двигуна: 795 мм
  • Стартова вага боєприпасу: 28,5 кг
  • Вага бойової частини: 11,5 кг
  • Дальність стрільби: 4,8 км
  • Некерований боєприпас РС-122ТБ "Спека"
Некерована ракета РС-122ТБ з термобаричною бойовою частиною стане головним елементом системи "Спека" над яким зараз працюють у конструкторському бюро ДАХК "Артем".
Над розширенням номенклатури 122-мм реактивних боєприпасів працюють і у конструкторському бюро "Південне" з міста Дніпро.
Їх боєприпас отримав назву "Тайфун-1" і у порівнянні з базовим до РСЗВ БМ-21 "Град" має збільшену у двічі дальність стрільби, що дорівнює 40 км.
Під час нещодавнього випробування реактивного снаряду "Тайфун-1" було підтверджено середню дальність стрільби та кучність влучання.
Роботи виконуються у межах відповідної дослідно-конструкторської роботи відповідно до договору із Міністерством оборони України у тісній кооперації з підприємствами вітчизняного оборонно-промислового комплексу.
Окрім ДП "КБ "Південне" до розробки залучено Павлоградський механічний завод, ДП "ВО "Південний машинобудівний завод", ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод", ДП "НВК "Фотоприлад", ДП "Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів" та інших виконавців.
У квітні минулого реактивні снаряди випробували на максимальну дальність, а самі стрільби провели на Одещині.
Випробування 122-мм реактивних снарядів системи залпового вогню "Тайфун-1" розробки та виробництва КБ "Південне" розпочались у 2019 році, коли проводили перший етап випробувань з пусками ракети на мінімальну відстань за для перевірки роботи нового реактивного двигуна снаряду.
Про розробку нових далекобійних реактивних снарядів стало відомо в ході міжнародної виставки "Зброя та безпека 2018", тоді під час відвідин заходу Секретарем Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов озвучив першу інформацію щодо цієї розробки.
Також у КБ "Південне" розказали, що окрім випробування "Тайфун-1" проводяться роботи зі створення на його базі керованого снаряду "Тайфун-1М", а також модернізованих версій принципово нових реактивних систем залпового вогню "Тайфун-2" і "Тайфун-4".

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные