Новини та події

29.09.2020
Джерело: Defense Express

У Німеччині представили концепт нової БМП Genesis

У Німеччині представили концепт нової БМП Genesis
Новий тренд при проєктуванні майбутніх бойових платформ хочуть опанувати у США і навіть в Україні

Німецька компанія FFG Flensburger Fahrzeugbau у Фленсбурзі​ представила технологічний демонстратор колісної нової бойової броньованої машини під назвою Genesis ("Генезис").

Це відбулося під час симпозіуму "Актуальні проблеми і перспективи середнього оборонного підприємства з підтримки технічних інновацій", який відбувся 23 вересня у Німеччині.

Спочатку прем'єра машини повинна була відбутися в червні на паризькому салоні Eurosatory 2020 року, але виставка була скасована через пандемію.

"Генезис" є ББМ з колісною формулою 8 × 8, яка побудована за концепцією GTK Boxer. Тобто - це машина зі змінними модулями. На симпозіумі "Генезис" був представлений у конфігурації БМП (з огляду на вогневу потужність бойового модулю).

Машина оснащена потужним дизельним двигуном 1368 квт/1860 л.с. Силовий агрегат встановлений в передній частині транспортного засобу. Двигун живить вісім генераторів, розташованих у осях машини. Кожен з генераторів забезпечує обертальний момент у 15 622 Нм.

Керування автомобілем здійснюється за допомогою зміни швидкості обертання або гальмування коліс, розташованих на різних бортах. З огляду на це по радіусу розвороту "Генезис" нагадує гусеничну машину. У разі відмови окремих коліс вони переводяться на холостий хід, щоб не заважали руху машини.

Виробник підкреслює і інші переваги гібридного приводу. А саме - завдяки відмові від багатьох механізмів (наприклад, повороту) він має набагато простішу механічну конструкцію. В режимі руху з використанням тільки електричного приводу машина працює дуже тихо.

БТР/БМП відрізняється гарним прискоренням від електричних двигунів - вони забезпечують повний обертальний момент вже на старті. Екіпаж захищений від можливого негативного впливу потужної електричної мережі через кілька спеціально розроблених елементів, які, однак, не були широко обговорені.

Genesis має довжину 8,25 м, ширину 2,25 м, висоту 2,4 м. Маса - 40 тонн. БТР може розганятися до швидкості більше 100 км/год. Запас ходу на електричному русі 150 км (при швидкості 40 км/г). При використанні гібридної системи потужністю 600 к.с. середня швидкість 60 км/г. Екіпаж: двоє осіб, десант - 10 солдатів.

"Генезис" - це власна розробка компанії FFG, розробляється за фінанси підприємства. Робота над машиною почалася два роки тому. У найближчому майбутньому Genesis почне випробування, у ході яких буде зібрано досвід, необхідний при проектуванні майбутніх бойових платформ.

Рішення, розроблені в ході розвитку колісного броньованого транспортера, будуть використані для розробки наступника БРМ Fennek або при реалізації франко-німецької програми MGCS, у якій компанія FFG може виступати у ролі субпідрядника деяких рішень і компонентів.

У свою чергу, британська компанія BAE Systems планує оснастити американські бойові машини піхоти Bradley новими гібридними силовими установками - замість дизельних. Цей проект BAE Systems реалізує у партнерстві з компанією QinetiQ, яка, власне, і є розробником ключового компоненту системи HED - електричної поперечної трансмісії (Модульний E-X-Drive) для гусеничних бойових машин. Це вдосконалення має зробити Bradley більш маневреною, легшою і економічнішою. Подібна трансмісія, до речі, у QinetiQ є і для колісних платформ.

В Україні також розуміють перспективність гібридних силових установок. Відображенням цього тренду є роботизовані платформи від української компанії Roboneers.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные