Новини та події

21.02.2020
Джерело: УкрОборонПром

Укроборонпром експортував озброєння майже на мільярд доларів

Укроборонпром експортував озброєння майже на мільярд доларів
За підсумками 2019 року експорт озброєння та послуг підприємств-учасників концерну "Укроборонпром" склав 908 млн доларів США, що на 19% більше показника 2018 року.

Про це повідомив генеральний директор "Укроборонпром" Айварас Абромавичус у підсумках про результати роботи за 150 днів на посаді керівника Конценру.

Цього року показники мають зрости, вважає управлінець. "По динаміці перемовин на ключових ринках можна прогнозувати зростання експорту на 30%", – вважає Абромавичус.

Серед ключових ринків для українського озброєння він виділив Індію, Саудівську Аравію, Турцію, країни Азії та Близького Сходу.

"Серед продукції Укроборонпрому найбільшим попитом закордоном користуються:  протитанкові ракетні комплекси, корабельні газотурбінні двигуни та агрегати; серед замовлених послуг – ремонт радянської техніки та модернізація літаків", – розповів Абромавичус.


Водночас, для розвитку експорту в Україні досі існують значні перепони. Зокрема, зазначив генеральний директор "Укроборонпрому", серйозному прориву на експортних ринках заважають скромний перелік сучасної продукції, відсутність фінансових інструментів для стимулювання експорту, в той час як багато країн кредитують покупців, та нездорова конкуренція експортерів самого Концерну.

Для цього в "Укроборонпромі" розпочато реформу спецекспортерів, мета якої покращити їх координацію, кооперацію, прибрати зайву конкуренцію та чітко розподілити зони відповідальності.

"У "перехідний період" – поки в Концерні тривають зміни – на зовнішніх ринках будуть працювати 4 експортери замість 6 і не більше двох на одному ринку. У підсумку, в довгостроковій перспективі, залишиться всього 2 спецекспортери з правилом: одна країна – один експортер", – розповів про деталі реформи Абромавичус.

Він наголосив, що всі зміни в роботі експортерів відбуватимуться без шкоди для контрактних зобов’язань. "Ми збережемо найкращих продавців, покращимо мотивацію та створемо комфортні умови розвитку", – додав генеральний директор.  

Як відомо, на початку лютого в індійському місті Лакхнау під час міжнародної оборонної виставки DefExpo-2020 делегація "Укроборонпрому" на чолі з Айварасом Абромавичусом провела низку перемовин на найвищому рівні з індійською стороною. У результаті були досягнуті домовленості та прогрес у питаннях обміну інформацією між банківськими та фінансовими установами обох країн, зокрема, щодо визнання банківських гарантій державних українських банків. Це має пришвидшити виконання вже укладених контрактів, сподіваються в Концерні.


Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные