Новини та події

08.11.2019
Джерело: УкрОборонПром

Реформа спецекспортерів триватиме до 2 років – Михайло Морозов

Реформа спецекспортерів триватиме до 2 років – Михайло Морозов
Державний концерн "Укроборонпром" розпочав реформу спецекспортерів  та самої функції продажів, яка триватиме до 2 років. Про її деталі розповів виданню Ліга.Бізнес Заступник генерального директора з маркетингу та збуту Концерну Михайло Морозов.

"Це досить серйозна реформа. Важко вказати точні терміни її реалізації, хоча ми маємо намір вкластися в один-два роки, однак почали реформу вже зараз. Коли ми думали про те кого з спецекпортеров залишати, а кого ліквідувати, спиралися передусім на статистику і показники роботи кожного: кількість персоналу, ефективність кожного співробітника, обсяги контрактів тощо", – говорить пан Морозов.

Реформа проходитиме в декілька етапів. Перший передбачає скорочення "Промоборонекспорту" (це найменше підприємство зі 30 співробітниками і невеликою присутністю на ринках збуту) та перехід людей, які тут працюють, в "Укрспецексопр" і "Спецтехноекспорт".

Друге підприємство, яке досить швидко буде змінене  – "Укроборонсервіс" – воно досить велике (тут працює 701 людина) але обсяг експорту всього лише 20 млн. дол. США.  Хочемо зробити його виключно виробничою структурою (оскільки у них є власні великі виробничі потужності). Залишиться  експортна ліцензія з правом експорту своєї власної продукції та послуг.

"Ми дуже уважно будемо вибудовувати скорочення двох наступних. Візьмемо, наприклад, компанію "Прогрес". Він закінчує виконання першої частини контракту на поставку протитанкових ракет виробництва КБ "Луч". І у нього ще є контракт на поставку тисяч виробів цієї ж номенклатури на суму близько 150 млн. дол. США. Зрозуміло, що про ліквідацію Прогресу зараз говорити не має сенсу. "Укрінмаш" буквально зараз підписує контракт на ремонт літаків Ан-32. Тому до моменту завершення всіх контрактів (старих і нових) "Прогрес" і "Укрінмаш" працюватимуть, але поступово ми почнемо перевод  фахівців в "Укрспецекспорт" і "Спецтехноекспорт", – пояснює заступник генерального директора.

Він додає, що на другому етапі ми повинні залишитися з двома лідерами-спецекспортерами ("Укрспецексопртом" і "Спецтехноекспортом") і єдиним для них бек-офісом (який сконцентрує фахівців з маркетингу, збуту, юристів тощо.). До цього моменту "Укроборонпром" отримає ліцензію на право самостійної експортної діяльності.

"Ми не будемо ліквідувати юрособи жодного підприємства-експортера, поки не будуть виконані всі зобов’язання за діючими контрактами", – підкреслив Михайло Морозов.

Фінальна структура передбачає централізовану позицію з потужним бек-офісом і маркетингом. При цьому залишаємо дві "руки": "Укрспецексопрт" і "Спецтехноекспорт". Але вони будуть в скороченому вигляді з точки зору кількості людей, так як частину функцій візьме на себе сам Концерн.


Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные