Новини та події

21.10.2019
Джерело: СістемІнжинірінгМенеджмент

Щодо ситуації навколо Державного оборонного замовлення з виготовлення мінометів "Верба"

Щодо ситуації навколо Державного оборонного замовлення з виготовлення мінометів "Верба"

Останнім часом в засобах масової інформації з’явилась інформація щодо відкриття Генеральної прокуратурою України кримінальних проваджень за фактами зловживань державними коштами при виконанні Державного оборонного замовлення (ДОЗ) з виготовлення мінометів калібру 82 мм "Верба".

Для запобігання непорозумінь та всіляких інсинуацій прояснюємо ситуацію всім зацікавленим особам.

Ймовірно, вказане кримінальне провадження відкрито для перевірки відомостей, викладених у засобах масової інформації. Проте, на жаль, журналісти не маючи повної інформації, чи то в гонитві за черговою сенсацією, запустили інформацію не перевіривши її. Міномету калібру 82 мм "Верба" на даний час не існує.

Він мав народитися як результат Спільного рішення (СР) Національної Гвардії України та ТОВ "СІМ". За згаданим СР ТОВ "СІМ", за власні обігові кошти, було розроблено робочу конструкторську документацію (РКД) та виготовлено дослідний зразок міномету. Проте на етапі підготовки до проведення випробувань, даним виробом зацікавилось Міністерство оборони України (МОУ). Після долучення МОУ, дослідно конструкторська робота (ДКР) під шифром "Верба" подальшого розвитку не отримала, натомість було затверджено нове СР щодо створення 82мм міномета шифр "Подорожник". На виконання зазначеного спільного рішення, усі роботи з розробки РКД та виготовлення дослідного зразка ТОВ "СІМ" проводило за власні обігові кошти. Проте, у подальшому, вказану ДКР було призупинено.

Тобто міномет "Подорожник" не було ані поставлено на озброєння ЗСУ, ані віддано на підконтрольну експлуатацію. Відповідно, жодних підстав для здійснення виготовлення та закупівлі виробу для потреб ЗСУ за державні кошти не має і бути не може.

Підсумовуючи викладене, ТОВ "СІМ" з усією відповідальністю заявляє:

  1. Ми маємо безпосереднє відношення до розробки і виготовлення 82 мм міномета шифр "Подорожник" (він же "Верба").
  2. Державні кошти на зазначений міномет з 2015 року (початок ДКР) і до сьогодні не витрачалися.

Враховуючи можливий резонанс та ймовірні наслідки, свою позицію ТОВ "СІМ" також виклало в листі до НАБУ.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные