Новини та події

11.10.2017
Джерело: Государственный концерн "Укроборонпром"

"Розумна" зброя, новий "зір" для бронетехніки та стволи для захисників України

"Розумна" зброя, новий "зір" для бронетехніки та стволи для захисників України

На міжнародній виставці "Зброя таБезпека-2017", яка тривала з 10 по 13 жовтня у Києві, ДК"Укроборонпром" продемонстрував передові досягненняоборонно-промислового комплексу України.

Вперше представлені в Україні БТР-4МВ1, бойовамашина підтримки танків "Страж", БРДМ-НИК, мобільний мінометний комплекс"Барс-8ММК", 3D оглядовий локатор 80К6Т та міжнародні проекти ZRN-01Stokrotka та M4 -WAC-47, привернули максимальну увагу глядачів, як і іншіпівтори сотні зразків озброєння та військової техніки від"Укроборонпрому".

Прес-служба ДК "Укроборонпром" уостанній день виставки підготувала матеріал, присвячений ще трьом розробкам"Укроборонрому", які вперше були представлені в Україні.

Високоточний"Карасук"

"Карасук" – новий високоточнийартилерійський снаряд, розробку якого проводить Державне підприємствоНауково-виробничий комплекс "Прогрес", що входить до складу ДК"Укроборонпром", вперше був продемонстрований на виставці "Зброята Безпека-2017".

"Карасук" є зразком "розумноїзброї", яка забезпечує максимальну вірогідність знищення цілі першимпострілом на дальності до 12 км. Завдяки використанню напівактивного лазерногонаведення, досягається максимальна точність влучання на всьому діапазонідистанції пострілу.

При цьому електронні та оптико-механічні системи снаряду сконструйовані такимчином, щоб витримати надвисокі перевантаження під час артилерійського пострілу(не менше 10 000g).

Для наведення "Карасука" на цільможливо використовувати лазерні цілевказівники-далекоміри, як наземні, так івстановлені на безпілотні літальні апарати. Завдяки цьому можливо забезпечитиефективне знищення навіть захищених центрів керування та зв‘язку, мостів,переправ, опорних пунктів, артилерію противника та інші цілі.

Використовувати "Карасук" можливо зартилерійських систем калібру 122-мм, в тому числі гармат Д-30 та самохіднихартилерійських установок 2С1, які стоять на озброєнні.

"Використання "розумного"високоточного снаряду дозволяє зекономити час та вартість виконання бойовоїзадачі, зменшити втрати. А в умовах сучасних бойових дій та контрбатарейноїборотьби, використання високоточних снарядів дає рішучу перевагу надпротивником", – прокоментував Микола Клочко, Перший заступник директора –Головний конструктор ДП НВК "Прогрес", начальник ЦКіПТБ"Точність".

Новийзір для БТР-4МВ1

Нова модернізована версія БТР-4МВ1, яка впершебула продемонстрована в Україні на виставці "Зброя та Безпека",отримала новий оптико-електроний приціл з потужним тепловізором, який поєднанийз високоточною цифровою системою ведення вогню.

Новий приціл був створений ДП "Ізюмським приладобудівнимзаводом", що входить до складу ДК "Укроборонпром". Головноюособливістю нового прицілу, який отримав назву ОЕП-ВН, став новийвисокочутливий тепловізор, який здатний виявляти цілі на відстані біля 5 км. Цедозволяє екіпажу БТР-4МВ1 знищувати противника на максимальний дальності діїзброї, навіть у ночі та складних погодних умовах, це значно розширює бойовіможливості БТР-4МВ1.

У ОЕП-ВН також встановлений новий лазернийдалекомір українського виробництва. Створення нового прицілу стало можливимзавдяки ефективній співпраці підприємства "Укроборонпрому" з рядомкомпаній з країн-членів НАТО, а також залучення приватних українських компаній.

"Використання сучасної оптики та цифровихтехнологій стало запорукою створення принципово нового прицілу, який маєнадвисокі характеристики. Окрім того, було кардинально зменшено вагу прицілу,який зараз важить біля 17 кг, що майже у два рази легше за попередній приціл,що встановлюється на базову версію БТР-4. Його малі розміри дозволяютьвстановлювати його на більш легку техніку, від БТР-3 та БМП, долегкоброньованої техніки типу "Дозор-Б", – розповів директор"Ізюмського приладобудівного заводу" Сергій Філоненко.

КБА40 – 23-мм ствол для зенітної установки

ДП "КБ "Артилерійськеозброєння", що входить до складу ДК "Укроборонпром" на виконанняпрограми імпортозаміщення, за власні обігові кошти розробило та опануваловиробництво стволів калібром 23-мм – КБА40 для зенітної установки ЗУ-23-2(2А13).

Реалізація програми зі створення КБА40потребувала від ДП "КБ "Артилерійське озброєння" освоєння новихциклів виробництва для підвищення балістичних характеристик автоматичнихгармат. Зараз зброярі готуються до проведення чергового етапу випробувань, якіє необхідною умовою, для прийняття на озброєння КБА40 силовими структурамиУкраїни.

КБА40 дозволить оперативно замінити аналогічнірадянські стволи, які сьогодні використовуються у зенітних установках ЗУ-23-2,що зарекомендувала себе як ефективний засіб знищення як повітряних, так іназемних цілей завдяки високому темпу та дальності стрільби. В цей же час, насуміжних підприємствах-учасниках ДК "Укроборонпром" вже йдутьрозробки бойових модулів з використанням стволів КБА40 для оснащення нимиукраїнської бронетехніки. 

Нагадаємо, що міжнародна спеціалізованавиставка "Зброя та Безпека-2017" проходила 10-13 жовтня уМіжнародному Виставковому Центрі, який знаходиться на Броварському проспекті,15.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные