Новини та події

28.08.2019
Джерело: УкрОборонПром

Державне Південне виробничо-технічне підприємство: робота над ЗРК С-300 та радіотехнічним оснащенням бойових кораблів

Державне Південне виробничо-технічне підприємство: робота над ЗРК С-300 та радіотехнічним оснащенням бойових кораблів
Державне Південне виробничо-технічне підприємство, що входить до кластеру радіолокації, радіозв‘язку та спеціального приладобудування "Укроборонпрому", свого часу мало спеціальний секретний статус, так званої, "поштової скриньки", про існування та спеціалізацію яких було відомо лише обмеженому колу осіб.

Саме це підприємство брало участь у налагоджені та технічному обслуговуванні радіоелектронних комплексів ракетно-космічної оборони, систем протиракетної оборони та попередження ракетного нападу, а також унікальної станції контролю за космічним простором "Окно".

Окрім того, вже 28 років підприємство виконує ремонті роботи складових частин різноманітних радіоелектронних комплексів протиповітряної оборони, автоматизованих систем управління, систем зв‘язку та управління вогнем для українського війська.

Зокрема мова йде про відновлення найбільш потужних в Україні зенітних ракетних комплексів С-300, яке виконується "Укроборонсервісом", залучившим з півдесятка інших підприємств Концерну, зокрема і Державне Південне виробничо-технічне підприємство. Відновлення цих ЗРК має величезне значення для оборони України, бо саме С-300 використовується для захисту найбільш важливих об‘єктів.

"По проекту відновлення С-300 Державне Південне виробничо-технічне підприємство відновлює та ремонтує окремі вузли та елементи ЗРК С-300. До складу цього ЗРК входить з десяток окремих бойових машин, які працюють у єдиній системі виявлення та знищення цілей. Наша задача, зокрема, забезпечити роботу тих складових, які відповідають за передачу інформації, автоматичну обробку сигналів, управління вогнем тощо. Всі ці системи побудовані на максимально надійних елементах, які здатні роками працювати у екстремальних умовах. Водночас вони, все ж таки, є застарілими. І ми, спільно з іншими підприємствами "Укроборонпрому" напрацьовуємо пропозиції щодо їх заміни на сучасні зразки, які відповідають всім вимогам до військової продукції. Це дозволить продовжити строки експлуатації С-300, зекономити кошти на ремонті та загалом підвищити бойові та експлуатаційні характеристики комплексу", – заявив директор Державного Південного виробничо-технічного підприємства Віталій Насіковський.

Ще одним напрямом роботи Південного виробничо-технічного підприємства є відновлення радіотехнічного оснащення бойових кораблів Військово-морських сил ЗСУ та Прикордонної служби України. В цьому напрямі миколаївське підприємство має значних досвід робіт, які були виконані на багатьох кораблях різних класів, від фрегата "Гетьман Сагайдачний" та десантного корабля "Юрій Олефіренко" до ракетного катеру "Прилуки". На них підприємством було проведено ремонт засобів радіолокації, зв‘язку, навігаційного обладнання та систем управління вогнем.

Фахівці підприємства також відновили електронне обладнання та систему управління вогнем прикордонного сторожового корабля Морської охорони "Донбас". Саме цей корабель восени 2014 року перебазувався з анексованого Кримського півострову до Маріуполя, ставши найбільшим кораблем, який охороняє українську акваторію Азовського моря.

Також Державне Південне виробничо-технічне підприємство виконало роботи з модернізації системи спостереження за надводною обстановкою для ВМС України, модернізувавши пости технічного спостереження шляхом встановлення новітніх радіолокаційних станцій "Дельта" від ДП НДІ радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація", що також входить до складу Концерну.  

У свою чергу ДК "Укроборонпром", для підвищення ефективної роботи Державного Південного виробничо-технічного підприємства, розробив спеціальну програму з об‘єднання виробничих та наукових потужностей певних підприємств кластеру радіолокації, радіозв‘язку та спеціального приладобудування, які працюють над спільними проектами.

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные