Новини та події

15.07.2019
Джерело: УкрОборонПром

95-а окрема десантно-штурмова бригада обкатала новітні бойові машини від "Укроборонпрому"

95-а окрема десантно-штурмова бригада обкатала новітні бойові машини від "Укроборонпрому"
95-а окрема десантно-штурмова бригада Збройних Сил України застосувала на бригадних тактичних навчаннях БТР-3ДА від ДП "Київський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром". Своїми враженнями застосування новітніх бойових машин поділилися самі бійці у інтерв‘ю Інформаційному агентству Міністерства оборони України "АрміяINFORM".

БТР-3ДА – серійно виробляється на "Київському бронетанковому заводі", що входить до складу ДК "Укроборонпром", та на постійній основі постачається до українського війська. З початком війни до Збройних Сил України, Національної гвардії та інших силових структур України було поставлено декілька сотень БТР-3, які отримали численні схвальні відгуки від бійців на передовій.

"Наша бригада має дуже напружений ритм бойової підготовки. У Збройних Силах України я вже понад вісім років. Встиг застати те, що було раніше на озброєнні, і тому можу порівняти з тим, що ми отримали нещодавно. Нині ми проводимо, так би мовити, "обкатку" цих машин. Техніка не підводить", – розповідає боєць 95-ї окремої десантно-штурмової бригади – старший водій роти вогневої підтримки старший солдат Андрій Маркір’єв, який керує БТР-3ДА.  

Серед беззаперечного позитиву своєї нової машини старший солдат Андрій Маркір’єв назвав хороші німецькі двигуни, автоматичну коробку передач та покращену ходову частину. Крім цього, за словами військовослужбовця, бійці бригади схвально відгукуються про посилений броньовий захист бойової машини. Окремої уваги заслуговує електронне начиння бронетранспортера та його вогнева міць.

"Розумієте, тут стоїть не просто електроніка, яка запалює габаритні лампочки та підсвічує панель приборів, це вже складний комп’ютер, можна сказати, штучний інтелект. Дуже хороші приціли, що дозволяють вести точний вогонь зі всього озброєння на далеких дистанціях. Крім цього, є окрема взаємно дублююча система роботи командир-навідник. Це дуже зручно в бою, адже можна швидко визначати особливо небезпечні цілі та знищувати їх. Командир може додатково робити цілевказання навіднику, або вести вогонь самостійно. Також у нас стоять новітні прилади нічного бачення, яке дозволяє вести прицільний вогонь уночі і в умовах сильного задимлення місцевості. Хочу подякувати конструкторам і за хорошу ергономічність бойової машини. Всі місця екіпажу дуже зручні. Можна виконувати свої завдання, не заважаючи один одному", – розповів старший солдат Андрій Маркір’єв.

Також схвально відгукувались українські воїни і про засоби зв’язку, що встановлені на цих машинах. Вони виготовлені з урахуванням можливостей російських військ ставити перешкоди та знищувати наші канали зв’язку. Це дозволяє безперервно керувати підрозділами, коли російські окупаційні війська застосовують свої засоби радіоелектронної боротьби.

Під час робіт поруч з військовослужбовцями бригади завжди були представники заводу-виробника. Інженери та механіки ретельно вивчали недоліки, які проявились у ході експлуатації техніки на полігоні. Також вони дослухались до всіх побажань військовослужбовців щодо розміщення обладнання в бойових машинах.

Високої оцінки заслужила наша новітня техніка і від військовослужбовців країн НАТО, які нині проводять сумісні тренування з бійцями Збройних Сил України.

"На нинішніх навчаннях я вперше побачив ці бойові машини українського виробництва. Вони викликають захоплення і щодо вогневого ураження, і щодо можливостей пересуватись місцевістю. Це потужна і сучасна техніка. Вона за певними характеристиками перевершує багато іноземних зразків", –  поділився своїми враженнями лейтенант Канадських Збройних Сил Мартін Вікс.

БТР-3ДА оснащений бойовим модулем "Штурм-М" з 30-мм автоматичною гарматою, що має скорострільність у 330 пострілів за хвилину, кулеметом та автоматичним гранатометом. Завдяки наведенню озброєння за допомогою сучасного цифрового комплексу з лазерним далекоміром, а також стабілізатору гармати, вдається досягти високої точності та кучності на всіх режимах вогню. Окрім того, БТР-3ДА оснащений високоточним протитанковим комплексом "Бар‘єр", що здатний знищувати сучасну бронетехніку противника на відстані до 5 км.

За маневреність на полі бою відповідає шасі 8х8 та потужний німецький двигун Deutz, який поєднаний з американською автоматичною трансмісією від Allison. Це дозволяє розганяти 16-тону машину до 100 км/год та забезпечити високу прохідність, а також можливість форсування водний перешкод уплав.  

Також БТР-3ДА оснащений сучасними цифровими системами, які відповідають за захищений зв‘язок, супутникову навігацію, виявлення противника та спостереження

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные