Новини та події

11.07.2019
Джерело: УкрОборонПром

Головні завдання – аудит та реформування - Айварас Абромавичус

Головні завдання – аудит та реформування - Айварас Абромавичус

 Головними завданнями на найближчу перспективу для ДК“Укроборонпром” є проведення міжнародного аудиту своєї фінансової діяльності таздійснення реформ. Про це йшлося під час засідання оновленого складу НаглядовоїРади Концерну, у ході якого керівництво “Укроборонпрому” прозвітувало пропроцес підготовки до проведення аудиту, здійснення актуальних реформ тощо. Зістаном справ також ознайомилися керівництво Міністерства економічного розвиткуі торгівлі України, Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони тапредставники Посольства США в Україні. Окрім того, на засіданні Наглядової радибуло обрано її нового голову – Айвараса Абромавичуса.

"Вважаю, що за останні декілька років"Укроборонпром" здійснив декілька успішних кроків у сферіреформування. Але, водночас, деякі інші українські державні компанії зробилибільше. Тому в нас є багато завдань, які ми маємо виконати якнайшвидше. І однез найбільш пріоритетних з них – проведення аудиту "Укроборонпрому", –заявив новообраний голова Наглядової ради.

Враховуючи обмежені кошти, що були виділені КабінетомМіністрів України, та необхідність здійснення оперативного аналізу діяльності"Укроборонпрому", Наглядовою радою ухвалено рішення провестиміжнародний аудит фінансової діяльності всіх підприємств Концерну за 2018-2019роки.

Для обрання аудитора на електронному майданчику Prozorro будестворено нову позицію із закупівлі послуг, а визначення переможця тендерувідбудеться за процедурою "відкритих торгів". Очолить тендернийкомітет із проведення міжнародного аудиту голова Наглядової ради АйварасАбромавичус.

"Ми очікуємо, що вже у вересні буде обрано переможцяторгів, який розпочне аудит "Укроборонпрому". За нашими оцінками, вінтриватиме 6-9 місяців. Це дозволить отримати детальну інформацію щодо реальногостану речей на кожному підприємстві Концерну. Водночас, ми не можемо провестиаудит, який охопить більший період. По-перше, якщо взяти для аналізу період з2014, не кажучи вже про період з 2011 року, то результатів цього аудитудоведеться очікувати роками. По-друге, виділених Урядом 32,5 млн грн на цепросто не вистачає", – заявив Айварас Абромавичус.

Він додав, що після підсумків фінансового аудиту будерозпочато процедуру із проведення стратегічного аудиту та аудиту корпоративногоуправління – витрати на них буде запропоновано передбачити у проекті Держбюджету на 2020 рік.

Айварас Абромавичус також запропонував внести до порядкуденного наступного засідання Наглядової ради питання проведення forensic-аудитупідприємств Концерну.

У ході засідання Наглядової ради Генеральний директорКонцерну Павло Букін повідомив про досягнення щодо реформування"Укроборонпрому" за період 2018-2019 років. Зокрема, за цей часздійснено вагомі кроки з підвищення ефективності роботи підприємств Концерну,запровадження принципів прозорості та максимальної відкритостіоборонно-промислового комплексу загалом.

Так, у Концерні наразі вже сформовано 5 виробничих кластерівта кластер спецекспортерів. Це дозволило забезпечити чітку кооперацію міжпідприємствами, створити систему ефективного управління і взаємодії, таприскорити запровадження інноваційних технологій у виробництво.

Крім того, було завершено процес корпоратизації ДП"Ремонтний завод радіотехнічного обладнання" та ПАТ "Херсонськийзавод Судмаш".

Також перші 10 підприємств, які не спеціалізуються навиробництві оборонної продукції, були передані Концерном Фонду державного майнаУкраїни, наразі щодо них очікується відповідне рішення Кабінету МіністрівУкраїни.

Починаючи з 2018 року досягнуто значних зрушень у питаннімаксимальної відкритості підприємств та контролю їх закупівельної діяльності.Зокрема, було обрано єдиний публічний електронний майданчик для всіхпідприємств Концерну і скасовано процедуру кваліфікації постачальників. Дляреалізації майна підприємств було задіяно публічну платформу Prozorro.Продажі,що дозволило зробити абсолютно відкритою діяльність підприємств у цих сферах тазапобігати будь-яким зловживанням.

За ініціативою Концерну було значно лібералізовано сферу, якароками перебувала у державній монополії: йдеться про інститут спецекспортерів,які мали виключне право на проведення експортно-імпортних операцій з продукцієюоборонного та подвійного призначення. Наразі в Україні вже діють чотириприватні компанії із відповідним правом на експортно-імпортні операції. 

Натомість, головним негативним чинником, який сповільнюєпроцес реформування Концерну, є обмеження законодавства, що зберегло у собічисленні атавізми та рудименти часів СРСР.

"Концерн є ініціатором змін у законодавстві, яке вже неперший рік блокує його реформування. "Укроборонпромом" розроблено танаправлено до державних органів десятки ініціатив. Від деяких з них – залежитьдоля не лише "Укроборонпрому", а й всієї оборонної промисловостіУкраїни. Йдеться про нову редакцію Закону України "Про державне обороннезамовлення", завдання якого зробити оборонні замовлення для українськоїармії максимально відкритими. Ми говоримо про необхідність розблокування можливостікорпоратизації деяких державних підприємств. Потребує перегляду порядокформування ціни на оборонну продукцію з боку Міністерства оборони України, якийсьогодні не відповідає умовам сучасної економіки та є "спадком" СРСР.Ми виступаємо за зміну системи стандартизації, де досі використовуютьсязастаріли ГОСТи 40-річної давнини. Однак, нажаль, ці ініціативи"загубились" у коридорах Верховної Ради та інших державнихустанов", – підкреслив Павло Букін.

У свою чергу, Айварас Абромавичус запевнив, що Наглядова радаКонцерну буде збиратись якомога частіше та докладатиме максимум зусиль дляякнайшвидшого вирішення основних проблемних питань реформування"Укроборонпрому".

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський змінивсклад Наглядової ради "Укроборонпрому", призначивши до неї 12 червняАйвараса Абромавичуса, а 9 липня – Давида Арахамію та Андрія Загороднюка.

Таким чином склад Наглядової ради наразі наступний: АйварасАбромавичус (Голова Наглядової ради), Ентоні Тетер, Давид Арахамія та АндрійЗагороднюк. Ще одна посада члена Наглядової ради, яка належить до квотиКабінету Міністрів України, на сьогодні є вакантною.

Зазначимо, що Наглядова рада є вищим органом управління"Укроборонпрому". Серед її повноважень затвердження стратегіїрозвитку і напрямів діяльності Концерну, здійснення контролю за виконаннямКонцерном і його учасниками покладених на них завдань у сферіоборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва,затвердження напрямів діяльності Концерну, визначення інвестиційної політики.

Окрім того, Наглядова рада здійснює контроль за ефективнимвикористанням і збереженням об’єктів державної власності, переданих вуправління Концерну, провадження фінансово-господарської діяльності Концерну тавиконує інші завдання у відповідності до Статуту "Укроборонпрому".

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные