Новини та події

04.02.2018
Джерело: Народна Армія

Реактивний гранатомет — новинка від вітчизняних зброярів

Реактивний гранатомет — новинка від вітчизняних зброярів

Основні тактико-технічні характеристики:

  • Калібр гранати: : 107 мм
  • Бойова частина: : осколково-фугасна, термобарична
  • Маса гранати в контейнері: : 14,1 кг
  • Максимальна дальність стрільби: : 1800 м
  • Мінімальна дальність стрільби: : 70 м
  • Дальність прямого пострілу: : до 660 м

Новий зразок важкого піхотного озброєнняпризначений для ураження легкоброньованої та неброньованої техніки (пусковіустановки, РЛС, літаки на стоянці, автомобілі тощо), споруд польового типу(дот,дзот), живої сили (як на відкритій місцевості, так і в укриттях), а такожспоруд з каменю, цегли або бетону.

Як зазначаютьрозробники гранатомета, головною особливістю нового комплексу став сучаснийоптико-електронний приціл, який автоматизує та спрощує процес прицілювання. Віндозволяє виявляти та розпізнавати цілі на відстані до 1800 метрів.

Такіреволюційні для радянських і пострадянських РПГ характеристики суттєвопідвищили можливості стрільця.

Робота над цим проектомвелася ще з початку 2000-х років, проте через відсутність коштів він бувневдовзі призупинений. До його реалізації повернулися лише з початком бойовихдій на Донбасі. Вже восени 2014 року комплекс був представлений вищомувійськовому керівництву країни та Секретарю РНБО України Олександру Турчинову.Тоді він викликав не лише чималий інтерес, а й суттєві зауваження щодотактико-технічних характеристик з боку профільних фахівців. Насамперед вонистосувалися розширення функцій гранатомета.

Для нового гранатометарозробили два види 14-кілограмової реактивної гранати — осколково-фугасну татермобаричну. Основною для гранатомета обрали останню, яка фактично являє собоюбоєприпас об’ємного вибуху. В епіцентрі його застосування утворюється настількивисокі температура та тиск, що знищує як живу силу противника, так і частковоабо повністю руйнує об’єкт. Однак тодішній комплекс не повною мірою відповідавтакому типу боєприпасів і вимагав серйозного доопрацювання. Після неодноразовихудосконалень розробники мають надію, що новий гранатомет невдовзі вийде на етаппрактичних випробувань.

Сергій ВОРОНКОВ

Читати ще

Отправить запрос
Все поля - обязательные